تاثیر درجه حرارت محیط در عملکرد جوجه های گوشتی با اعمال برنامه محدودیت رشد زودهنگام
ایجاد محدودیت رشد جوجه ها در سنین پایین با اعمال یک برنامه محدودیت غذایی سبب بهبود بازده غذایی و کاهش چربی لاشه مرغ ها گوشتی در زمان عرضه به بازار می گردد طی دوره EGR ، درجوجه های گوشتی نیز مشابه پستانداران انرژی نگهداری مورد نیاز احتمالا به دلیل پایین آمدن تولید حرارت ، کاهش یافته اما پس از تغذیه مجدد دوباره به حالت عادی برمی گردد محدودیت رشد سبب تغییر هورمونی بدن می شود و می تواند وضعیت متابولیسمی و نحوه واکنش جوجه ها را به استرس گرمایی در اثر کاهش گرمای تولیدی بدن در مراحل بعدی زندگی تغییر دهد به علاوه تغییر در سرعت رشد ناشی از درجه حرارت بالای محیط می تواند رشد جبرانی را در مرحله پاسخ کند تغییر دهد از این رو کاربرد عملی EGR را محدود نماید . هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر EGR بر توانایی جوجه های گوشتی در مقابله با درجه حرارت های بالای محیطی و تعیین چگونگی تاثیرات مثبت این محدودیت بر عملکرد و کیفیت لاشه آنها می باشد .
مواد و روش ها
جوجه و انواع جیره
32 گروه 10 تایی از جوجه خروس های یکروزه نژاد Cobb تا 4 هفتگی در قفس های نگهداری جوجه در سالن هایی با درجه حرارت کنترل شده نگهداری شدند نیمی از این جوجه ها از سن 6 تا 12 روزگی با یک برنامه محدودیت غذایی که به آنها امکان می داد نسبت به گروه شاهد 60% رشد داشته باشند تغذیه شدند پس از آن تمام جوجه ها تا پایان ازمایش به طور آزاد به غذا دسترسی داشتند در سن 4 هفتگی جوجه های هر دو تیمار بر اساس وزن بدن به 16 گروه 6 تایی تقسیم شدند هم میانگین وزن و هم توزیع وزن انفرادی در داخل هر گروه مساوی بود 4 گروه ازهر تیمار جدا شد و هر یک در برنامه دمایی کنترل شده به قفس های جداگانه انتقال داده شد در خلال 7 روز پس از استقرار دمای محفظه ها متعادل شده به ترتیب به 25 ، 30 ، 35 و یا درجه حرارت دوره ای روزانه 35: 25 رسید میزان رطوبت نسبی در تمامی محفظه ها حدود 60 درصد بود جیره های مورد استفاده در این آزمایش برمبنای برآوردی از NRC جهت تامین تمام مواد غذایی لازم به جز پروتئین خام تنظیم شده بود . افزایش وزن انفرادی جوجه ها و میزان خوراک مصرفی هز یک از گروه ها به طور هفتگی اندازه گیری شده ضریب تبدیل غذایی محاسبه گردید در پایان آزمایش تعداد 10 جوجه از هر تیمار که وزن بدن آنها به میانگین تمیارها نزدیک تر وبد کشتار شد و چربی محوطه شکمی ، عضله سینه ، کبد و قلب آنها جدا و توزین گردید .
تجزیه آماری
در این مطالعه یک طرح کاملا تصادفی که در آن تیمارها با طرح فاکتوریل مرتب شده بودن به کار گرفته شد این طرح بر اساس ANOVA مورد بررسی قرار گرفت تفاوت بین میانگین ها و تاثیرات درجه حرارت های مختلف با استفاده از روش مقایسه ای چندگانه ای ارزیابی گردید از لحاظ آماری اختلاف معنی دار در سطح محاسبه شد .
جدول 1- ترکیبات جیره های غذایی مورد استفاده در سنین مختلف در مدت مطالعه
سن
ترکیبات و آنالیز 0تا 3 هفتگی (%) 3 تا6 هفتگی (%) 6 تا 8 هفتگی (%)
سورگوم 3/20 8/8 8/12
ذرت زرد 35 50 50
کنجاله سویا (5/44 % = CP ) 7/35 3/32 8/28
روغن سویا 5/4 5/5 5
پودر ماهی (72% = CP ) 1 - -
دی ال- متیونین 2/0 1/0 1/0
دی کلسیم فسفات 6/1 2 2
پودر سنگ آهک 4/1 1 1
مخلوط مواد معدنی 03/0 03/0 03/0
مخلوط ویتامینی 25/0 25/0 25/0
انرژی متابولیسمی ظاهری 3080 3192 3200
پروتئین خام (CP) 5/21 5/19 3/18
نتایج و بحث
میزان خوراک در دسترس و افزایش وزن در سن 6 تا 12 روزگی در جوجه هایی که با محدودیت غذایی مواجه بودند به ترتیب 5/69 و 61 درصد جوجه های شاهد بود با این حال در 4 هفتگی این عقب افتادگی رشد جبران شد و وزن بدن در هر دو تیمار برابر گردید . در مدت سازش جوجه ها به دما وزن بدن همزمان با افزایش درجه حرارت کاهش چشمگیری پیدا کرد در انتهای این دوره وزن بدن درجوجه هایی که در درجه حرارت های 25، 30، 35 و 35:25 درجه سانتی گراد نگهداری شده بودند به ترتیب برابر بود با 11 + 579 ، 1 ، 14 + 578 ، 1 ، 9 + 473 ، 1 گرم . وزن بدن در جوجه هایی که در معرض در دمای 35 ، 35 : 25 درجه سانتی گراد قرار گرفته بودند به طور معنی داری کمتر از آنهایی بود که در جه حرارت های 25 و30 درجه سانتی گراد نگهداری شده بودند تداخل مشخص و معنی داری بین برنامه های غذایی اعمال شده در سن 6 تا 12 روزگی و درجه حرارت محیطی در سنین 4 تا 8 هفتگی مشاهده نگردید . وزن بدن ، افزایش وزن ، خوراک مصرفی و بازده غذایی در 8 هفتگی با افزایش درجه حرارت محیطی کاهش چشمگیری پیدا کرد در این مطالعه EGR تاثیر معنی دار و مشخصی بر این متغیرها نداشت با افزایش درجه حرارت به بالاتر از 25 درجه سانتی گراد وزن نسبی قلب به طور معنی داری کاهش پیدا کیرد که با مطالعات Yahav و همکارانش در سال های 1998 و 1997 مطابقت دارد وزن نسبی کبد در جوجه های نگهداری شده در درجه حرارت های 35 یا دمای دوره ای کاهش پیدا کرد که احتمالا ناشی از کاهش احتیاجات متابولیکی میابشد همچنان که قبلا این موضوع در جوجه های گردن لختی که در شرایط محیطی مشابه قرار گرفته بودند مشاهده گردید پیش از این کاهش وزن کبد در جوجه هایی که با محدودیت غذایی مواجه بودن گزارش نشده بود که این کاهش وزن ممکن است با کاهش مصرف غذا مرتبط باشد میزان گوشت سینه به طور معنی داری در جوجه های نگهداری شده در درجه حرارت های 35 و 35:25 درجه سانتی گراد کاهش پیدا کرد درکل میزان گوشت حاصله در جوجه هایی که با محدودیت رشدی زودهنگام پرورش داده شدند به طور معنی داری بیشتراز گروه شاهد بود که با نتیایج مطالعات قبلی مطابقت دارد .
جدول 2- تاثیرات محدودیت غذایی زود هنگام و درجه حرارت های مختلف محیطی در عملکرد جوجه های گوشتی از سن 6 تا 8 هفتگی بر اساس ترکیب بدنی در 8 هفتگی
درجه حرارت (C ) محدودیت غذایی
عوامل 25 30 35 25:35 SEM اعمال نشده اعمال شده SEM
وزن بدن (گرم)2و3
a3125
a 2946
b2294
b 2363
2/74
2646
2717
5/52
افزایش وزن بدن (گرم در 14روز)2و4
a 1977
a 1796
b 1140
b 1209
2/74
1510
1550
5/52
خوراک مصرفی (گرم در14روز)2و4
a 4134
a 3790
b 2752
b 2964
4/88
3482
3339
5/62
بازده غذایی (گرم در گرم )2و4
a 478/0
a 474/0
b 410/0
b 407/0
016/0
424/0
460/0
012/0
وزن قلب (درصدی از وزن بدن )5
a 402/0
a 368/0
b 333/0
b 348/0
008/0
369/0
356/0
006/0
وزن کبد(درصدی از وزن بدن )5
a 55/1
a 58/1
b 42/1
b 43/1
047/0
56/1
43/1
033/0
وزن گوشت سینه (درصدی از وزن بدن)5
a 35/15
a 39/15
b 95/13
b 13/14
239/0
17/14
24/15
169/0
چربی شکمی (درصدی ازوزن بدن)5
a 2
a 85/1
b 93/1
b 59/1
073/0
94/1
74/1
052/0
a ، b : میانگین هایی که نمای مشترکی ندارند دارای اختلاف معنی داری هستند .
1: هیچ تداخل مشخص و معنی داری بین درجه حرارت و EGR دیده نمی شود .
2: میانگین های 8 تا 16 گروه که هر کدام دارای 6 جوجه اند و به ترتیب در معرض درجه حرارت و EGR قرار گرفته اند .
3: درسن 8 هفتگی
4: از سن 6 تا 8 هفتگی
5: میانگین های 20 تا 40 جوجه که به ترتیب در معرض درجه حرارت و EGR قرار گرفته اند .
میزان نسبی توده چربی موجود در محوطه شکمی در جوجه های نگهداری شده در درجه حرارت دوره ای کمترین مقدار ودر جوجه های نگهداری شده در درجه حرارت 25 درجه بیشترین مقدار بود این نکته حائز اهمیت است که افزایش درجه حرارت از 25 به 35 درجه سانتی گراد تاثیری بر این متغیر نداشت نتایج این مطالعه با پژوهش های قبلی که ثابت کرده بودند یک رابطه خطی بین میزان چربی محوطه شکمی و درجه حرارت محیطی وجود دارد همخوانی ندارد . مطابق با نتایج قبلی ، میزان چربی محوطه شکمی به طورمعنی داری در جوجه های پرورش یافته با برنامه EGRکاهش پیدا کرد کاهش دمای به واسطه اعمال برنامه EGR نشان می دهد که دمای بالای محیط تاثیرات مفیدی را که EGR بر افزایش میزان گوشت سینه و کاهش میزان چربی دارد تغییر نداده است درهمین راستا نشان داده شده که EGR تاثیرات جانبی درجه حرارت بالا بر عملکرد را کاهش نمی دهد .
فصلنامه چکاوک – مهندس علی نوبخت
|