مقایسه نتیجه پرواربندی گوساله و گوسفند
حرفه پرواربندی دربیشتر دوره های اقتصادی ایران به عنوان حرفه اصلی و سود آور به رسمیت شناخته نشده است و کسانی که به این شغل می پردازند نمی توانند برنامه دقیقی برای برگشت سرمایه و سود منطقی داشته باشند و همیشه در ردیف افراد کم درآمد جامعه قرار میگیرند حتی پرورش دهندگان گاو شیری در اولین فرصت جوانه های خود را می فروشند و از تولید گوشت و پرواربندی انتظار سودی ندارد و اگر هم جوانه ها را پروار نمایند از اجبار خواهد بود ٬این مشکل دلایل بسیاری دارد که در این مقاله کوتاه نمیگنجد و بایستی جداگانه مورد بررسی قرار گیرد . فقط یک نکته را بایستی گفت و آن واردات بی رویه گوشت در همان روزهایی است که پرواربندی در حال عرضه تولیدات خود می باشند که گویا چاره پذیر نیست و سالهاست که به آن خو گرفته ایم و در آینده بایستی برای رقابت در بازار جهانی آمادگی بیشتری داشته باشیم . در این نوشتار یک نکته مورد بررسی قرار میگیردو آن مقایسه پرواربندی گوساله و گوسفند است ٬ضرورت و اجبار پرواربندی گوساله ٬اندازه و مصرف غذا در هر گروه ٬ضریب تبدیل هر کدام و سود آوری هر یک از این دورشته ٬بررسی میشود انتظار آنست که سایر ابعاد علمی پرواربندی توسط کارشناسان و استادان محترم بررسی و نتایج آن عرضه شود و در اختیار علاقمندان قرارگیرد و نیز از ضرورت های پرواربندی گوسفند بویژه بره های نر و گوسفندان حذفی غفلت نخواهیم کرد که در جای خود از اهمیت بالاتری برخوردار است .
۱- ضریب تبدیل خوراک در گوساله های پرواربندی بالاتر از گوسفند است که در جدول زیر مشخص شده
الف: گوسفند پرواربندی به وزن ۴۰kg و افزایش روزانه ۲۰۰-۱۵۵ gr و در حال رشد
ماده خشک gr کل مواد مغذی gr انرژی قابل هضم مگاکالری پروتئین خام gr
Dm/gr
|
TDN/gr
|
D.E./MCAL
|
CP/gr
|
۱۵۳۰
|
۱۰۴۰
|
۴/۶
|
۱۶۳
|
ب: گوساله پرواری در حال رشد به وزن ۲۰۰ kg و اضافه وزن روزانه ۷۵۰gr :
Dm/gr
|
T.D.N./gr
|
D.E./Mexl
|
C.P./gr
|
۵۷۰۰
|
۳۴۰۰
|
۱۵
|
۵۳۰
|
حال فرض میکنیم به ازای هر راس گوساله به وزن ۲۰۰ kg ٬۵ راس گوسفند هر کدام وزن ۴۰ kg جمعاً۲۰۰ kg را می توان نگهداری کرد که مشاهده میشود اختلافات فاحشی در این ارقام وجود دارد مثلاً پروتئین و انرژی خام مورد نیاز ۵ راس گوسفند تا حدود ۶/۱ تا ۷/۱ برابر بیشتر از گوساله است :
ج:جدول مقایسه احتیاجات گوسفند ۴۰ kg × ۵
dm
|
TDN
|
DE
|
CP
|
۷۶۵۰
|
۵۲۰۰
|
۲۳
|
۸۱۵
|
ح: تفاوت احتیاجات :
dm
|
TDN
|
DE
|
CP
|
۱۹۵۰
|
۱۸۰۰
|
۸
|
۳۲۵
|
-
- مآخذ آمار و اطلاعات مورد استفاده جزوه ((چرا پرواربندی گوساله؟)) نوشته آقای مهندس مرتضی مهرداد فرد –اسفند ماه ۱۳۶۳ –نشریه شماره ۱- انتشارات شرکت سهامی کشت و صنعت مغان می باشد که از کتابهای غذا و تغذیه دام آقای دکتر ناصر امام جمعه استفاده شده است .
و با مقایسه ماده خشک مورد نیاز ۵ سر گوسفند نسبت به یک سر گوساله نتیجه زیر بدست میآید میانگین اضافه وزن گوسفند۷۶۵۰ گرم خوراک بر حسب ماده خشک و برای یک کیلو
۷۵۰ gr ۵۷۰۰
۱۰۰۰ gr x=۷۶۰۰
یعنی برای یک کیلو اضافه وزن گوساله به ۶/۷ kg خوراک احتیاج است (۶/۷ به ۱ ) که علاوه بر اختلاف راندمان تبدیل خوراک به وزن زنده عامل مهم در تغذیه این دو گروه کیفیت خوراک نیز هست (پروتئین خام ٬انرژی خام قابلیت هضم و انرژی و غیره ) و به خاطر نتیجه گیری بهتر از تغذیه گوساله با مواد غذایی خشبی و پست مانند کاه و غیره نسبت به گوسفند برتری گوساله بیشتر است.
۲- راندمان لاشه در گوسفند ۵۵-۴۹ % و در گوساله های اصیل تا ۶۰% است
۳- راندمان گوشت به کل لاشه در گوسفند ۶۸-۶۵ % ٬(پس از کسر چربی ٬دنبه ٬ استخوان) و در گوساله ۸۳-۸۰%است .
۴- طبق محاسبات جزوه آقای مهندس مهردادفر در هزینه های ساختمانی گوساله پروار صرفه جویی قابل توجهی دیده می شودو به طور کلی در شرایط یکسان افزایش وزن برای گوساله نسبت به گوسفند نزدیک ۲ برابرمحاسبه میشود .
لازم به یاد آوری است آنچه در این مقاله آمده فقط از بعد مقایسه ضریب تبدیل در این دو نوع دام بوده که عوامل جنبی چندی نیز در نتیجه گیری اقتصادی بسیار موثر است که ازجمله آنها می توان ذائقه مردم کشور در مصرف گوشت گوسفند ٬ پرورش اولیه دامهای سبک از علوفه ارزانقیمت مراتع و پس چرها ٬ نگهداری و بهره برداری جمعی و خانوادگی که در کاهش هزینه های کارگری موثر است ٬ قیمت خرید بره ها و تلیسه ها و بدنبال آن قیمت فروش آنها و…. برشمرد که بنظر می رسد برای نتیجه گیری مقایسه پروار بندی این دو نوع دام از نظر اقتصادی و در آمد زائی بایستی بیشتری انجام گیرد.
تنظیم و گرد آوری : مهندس جلیل مقیمی کارشناس دامپروری /عضو انجمن متخصصین علوم دامی خراسان / مدیر عامل شرکت اندیشه رویش