شیر دوشی پستان یک غده برون ریز است که شیر تولید شده توسط کیسه های درون غدد پستانی ( آلوئولها) در آن ذخیره می گردد. درون نوک پستان مجرایی وجود دارد که از پوست منشا گرفته است اطراف کیسه ها را ماهیچه ها فراگرفته اند که با تحریک پستان، منقبض شده و با فشار آوردن به مجموعه کیسه ها، شیر را در مجاری شیر به جریان می اندازد، در فاصله شیر دوشی شیر در مجاری پستان و نوک آن ذخیره می شود. شرایط سالن شیر دوشی ساختمان شیر دوشی شامل: سالن شیردوشی، اتاق نگهداری شیر، محوطه انتظار گاوها برای ورود به سالن، اتاق نگهداری ابزار و تجهیزات شیردوشی، حمام و اتاق کارگران می باشد. توجه داشته باشید که در کلیه قسمتهای عنوان شده مسائل زیر رعایت گردد:
- سالن شیردوشی همواره باید تمیز بوده و ظاهری مطلوب داشته باشد.
- سالن شیردوشی باید تجهیزات لازم برای تهویه مناسب ، گرمایش و یا سرمایش را داشته باشد.
- لبه ها و گوشه های سیمانی باید دارای خمیدگی باشند تا حیوان آسیب نبیند.
- سطح درونی دیوارها و سقف باید رنگ روشن داشته، قابل شستشو بوده و نسبت به ایجاد لکه مقاوم باشد.
- در شیردوشی باید آب گرم کافی برای شستن گاوها و سالنها در دسترس باشد.
- سالن باید نور کافی داشته باشد.
- درهای ورود و خروج باید استحکام کافی داشته باشند و پهنای آنها متناسب با گاوهایی باشد که از آن عبور می کنند.
- اتاق شیر باید براحتی قابل دستیابی باشد، به آسانی تمیز شود ، تهویه مناسب داشته و از امکانات سرمایش و گرمایش لازم برخوردار باشد.
- تمام قسمتهای شیردوشی بویژه اتاق شیر باید به ترتیبی باشد که تا حد امکان از ورود مگس و سایر حشرات به آنها جلوگیری شود.
- کف محوطه انتظار نباید لغزنده باشد. معرفی دستگاه شیردوشی ماشین شیردوشی بیش از هر ماشین دیگری در گاوداری کاربرد دارد و در صورتی که توجه خاصی به آن شود می تواند نقش بسزایی در کسب درآمد مزرعه داشته باشد. پایه و اساس ماشینهای شیردوشی براساس حرکت شیر از پستان بسوی تانکر جمع آوری شیر با حداقل خطر به سلامت دام می باشد. علاوه بر این ماشینهای شیردوشی می توانند در کنترل و یا ایجاد بیماری ورم پستان و همچنین کیفیت شیر نقش بسزایی داشته باشند. واحد دوشنده شامل قسمتهای زیر می باشد:
1)چهار فنجان پستانی که هر کدام شامل یک روکش، یک لاینر قابل انعطاف ، یک لوله کوتاه ضربان (پالسیشن) و یک لوله کوتاه شیر می باشد.
2) یک خرچنگی
3)یک لوله بلند شیر
4) یک لوله بلند ضربان (پالسیشن) شیردوشی صحیح نکات مهم در این زمینه به شرح زیر هستند:
- دست شیردوش می تواند باکتری را از یک گاو به گاو دیگر انتقال دهد. بنابراین ضدعفونی و شست و شوی مرتب دستها با آب و صابون در خلال شیردوشی الزامی است.
- لباس کارکنان شیردوشی همواره باید تمیز و پاکیزه باشد.
- کوتاه کردن موهای بلند روی شکم ، پستانها و قسمت عقب حیوان برای تمیز نگهداشتن سیستم پستانی و شیر الزامی است. مراحل شیردوشی 1- شستن پستان
شستن پستان به دو هدف انجام می شود:
الف) از بین بردن کثافات.
ب) تحریک پستان برای آزاد سازی شیر.
2- خشک کردن
استفاده از حوله های کاغذی یکبار مصرف توصیه می شود.
3- بازدید شیر قبل از دوشش
- تشخیص گاوهای مبتلا به ورم پستان ( مشاهده دلمه ، در این صورت به تکنسین خبر دهید.)
- خارج کردن باکتریهای نوک پستان
- تحریک پستان و آماده سازی برای دوشش
4- اتصال واحد شیردوشی (خرچنگی ) به پستان
- نوک پستانها قبل از وصل دستگاه باید خشک و تمیز باشند.
- لوله شیر حد فاصل بین خرچنگی و کاسه پستانک می بایست به حالت S نگاهداشته شود تا از ورود هوا به داخل سیستم جلوگیری بعمل آید.
- کلاهکها باید بدقت روی پستان قرار گیرد.
تذکر مهم: حداکثر 1 دقیقه بعد از شستن پستان خرچنگی باید وصل شود. (در غیر این صورت به دلیل کم شدن هورمون آزاد کننده شیر، شیر کمتری خارج خواهد شد.) 5- بازدید
- کاسه سرپستانها نباید قسمت انتهایی سرپستان را به داخل فرو برد.
- دوشش باید با سرعت و بدون وقفه انجام پذیرد.
6- جدا کردن خوشه شیردوشی از پستان
- برای جدا کردن دستگاه شیردوشی،سوپاپ خرچنگی را بطرف بیرون بکشید. در این حالت هوا داخل فضای بین پستانک و کاسه پستانک وارد شده و در نتیجه خلاء از میان رفته و خوشه شیردوشی از پستان جدا می شود.
- باید توجه داشت که پستان کامل دوشیده شود (با نگاه کردن به جریان شیر در لوله های انتقال شیر و کوچک و شل شدن پستان).
- زمان شیردوشی نباید زیاد طولانی شود زیرا به بافت ظریف پستان آسیب رسانده و موجب ورم پستان می شود.
7- ضدعفونی پستان
ضدعفونی با ماده ضدعفونی مناسب باید انجام شود که با این عمل پوست نوک پستانها نرم می شود. به دلیل باز بودن مجرای پستان در حدود نیم ساعت بعد از شیردوشی، خطر آلودگی پستان با ضدعفونی کاهش می یابد همچنین ضدعفونی نوک پستان در زمان خشکی نیز بسیار موثر است.
در روش اسپری سرپستان، لازم است دوبرابر مواد استفاده شود تا نصف کارایی خوب را داشته باشد. دریافت منبع:فارم ایران |
|
|