مدیریت پیش گیری از بیماری ها و به زبان ساده
• بهداشت:بهداشت مناسب و ضد عفونی کمک خواهد کرد بیماری از گله قدیمی به گله جدید منتقل نشود.یکی از راه های مناسب برای جلوگیری از بیماری در طیور بهداشت مناسب است.این نکته بسیار مهم است که در تمام مدت سالنهای خالی بین دو دوره تمییز باشد و تمامی کود و خاک آن خارج شود.همچنین تمامی آب خوری ها و دان خوری ها و تجهیزات تهویه باید به دقت تمییز شوند.به دنبال تمییز کردن قبل از جوجه ریزی باید در سالن از ضد عفونی کننده ها استفاده شود.از انواع ضد عفونی کننده ها از قبیل: فنول ها ، کریزول ها ، هیپو کلریتها، یودوفورها و فرمالین می توان استفاده کرد. همچنین فاصله بین دو دوره کمک زیادی به پاکسازی ارگانیسم های عفونی می کند (حدود 2 تا 3 هفته).بعضی از بیماریها مثل کوکسیدیوز ازبین نمیروند ولی کاهش پیدا می کنند. همچنین کسانی که از بیرون وارد فارم می شوند، باید ضد عفونی شوند. جلوگیری از عفونت خیلی سخت است، اما در تمامی شرایط قبل از ورود جوجه به سالن ها باید سالنها خشک باشد، همچنین بعد از ورود جوجه هم سالن باید خشک باشد. جداسازی:جدا سازی گله های مرغ از سایر حیوانات فرصت انتقال بیماری را کاهش می دهد.اگر در سالن بیش از یک گروه سنی داشنه باشیم باید گروههای سنی مختلف را از هم جدا کرد.اقدامات بعدی شامل جلوگیری از ورود پرندگان وحشی، جوندگان، حشرات و حیوانات اهلی به داخل مرغداری می باشد. انسانها هم میتوانند ناقل بیماری به گله باشند.هر پرنده ای که می میرد بلافاصله و در اسرع وقت باید جمع آوری و نابود شود.واکسیناسیون:اگر پرنده ای برای مدت زیادی نگهداری می شود باید در برابر بیماری های ویروسی واکسینه شود. واکسن به دو صورت کشته و یا زنده به مرغ تلقیح می شود تا محرک سیستم ایمنی باشد. اگر واکسیناسیون ما موفقیت آمیز باشد پرنده ای که بعدا بیمار شود در برابر بیماری مقاومت می کند. مرغدار و یا دامپزشک نمونه باید اطلاعاتی در باره بیماری های منطقه که در حال حاضر وجود دارد داشته باشد. مثلا، همه پرندگانی که بیش تر از 6 هفته نگه داری میشوند، در هچری باید در برابر بیماری مارک واکسینه شوند. در بیماری مارک، ویروس در سیستم عصبی گسترش پیدا می کند و تومور اعضای بزرگ داخلی ایجاد می کند، که معمولا با میزان بالای مرگ و میر همراه است و گله محکوم به نابودی است. • مدیریت خوب در باره جوجه های تازه وارد مرغداری شده:مدیریت خوب با افزایش تعداد دان خوری ها وآب خوری ها از تعداد تلفاتی که بر اثر گرسنگی و یا تشنگی در چند روز اول بوجود می آید جلوگیری می کند. آب و غذا باید در دسترس جوجه باشد. همچنین در روزهای اول کنترل دما خیلی مهم است، جوجه در مسیر حمل و نقل نیز نباید سرما یا گرما ببیند.برای اطلاعات بیشتر به Poultry Factsheet No1;General Brooding and Rearing مراجعه شود.هوای مناسب:حفظ کردن هوای مطلوب در همه زمان در پیشگیری از بیماری های تنفسی بسیار موثر است. تهویه مناسب سبب کاهش رطوبت اضافی، آمونیاک و گرد و غبار هوا می شود. فن ها (ویا پنجره های باز) در تامین مناسب تهویه نیاز هستند. مقدار بالای آمونیاک و گرد و غبار سبب آسیب به بافت ریه و افزایش حساسیت و بیماری های تنفسی می شود.درحدود تقریبی 10- 15ppm شخص می تواند پی به وجود آمونیاک ببرد، بیش از 20 ppm موجب آبریزش از چشم شود و از این حد قوی تر موجب عوارض نامطلوب در پرنده می شود.تغـذیه:رژیم های غذایی که بالانس هستند درجلوگیری از بسیاری بیماری ها مهم هستند. کمبودهای تغذیه ای می تواند با ایجاد پرنده حساس به بیماری های عفونی و غیر عفونی بسیار مهم باشد.مشکلات کمبود در جیره های غذایی در گله های کوچک عمدتا شامل پروتئین، ویتامین A، ویتامین D، کلسیم و فسفر می باشد. برای اطلاعات بیشتر به Poultry Factsheet No2;General Nutrition مراجعه شود.دستیابی به مواد مسمومیت زا:مراقب باشید مواد مسمومیت زا در میط رشد پرنده ها پخش نشود و همچنین این مواد را از دسترس پرنده دور کنید.این مواد شامل حشره کش ها، آفت کش ها، ضد یخ (اتیلن گلیکول)، سرب و یا داروهای غیر مجاز ویا غذاهای کپک زده می باشد.غذاهای کپک زده می تواند سبب مشکلاتی از قبیل مایکوتوکسیدوز شود
|