روغن ذرت

روغن ذرت وزارت کار و امور اجتماعی
  ذرت تقریبا دارای ۵/۴ درصد روغن می‌باشد که حدود ۸۵ درصد آن در جوانه قرار گرفته است. جوانه ذرت جدا شده توسط فرآیند آسیاب خشک حاوی ۳۰-۲۵ درصد روغن و جوانه جدا شده توسط آسیاب مرطوب حاوی ۵۰-۴۵ درصد روغن می‌باشد.
در فرآیند آسیاب مرطوب، جوانه پس از جداسازی و شست‌وشو خشک می‌شود. سپس طی انجام عملیات مکانیکی توسط پرس‌های حلزونی مداوم تحت فشار بالا و دمای متوسط، روغن از جوانه استخراج می‌گردد. البته می‌‌توان از ترکیبی از روش‌های مکانیکی و حلال استفاده نمود که در این صورت به دلیل پایین بودن درجه حرارت در زمان استخراج روغن، روغن حاصل بهتر از روغن استخراج شده به روش پرس بوده و میزان روغن باقیمانده در کنجاله به حداقل می‌رسد. از معایب استفاده از حلال آن است که حلال ناخالصی‌های بیشتری را در خود حل می‌نماید. در نتیجه، میزان ناخالصی‌های روغن (ترکیبات غیرگلیسریدی) افزایش می‌یابد. همچنین برای استفاده از کنجاله به‌‌عنوان خوراک دام لازم است که حلال از روغن بازیافت شود و این امر مستلزم صرف وقت و انرژی می‌باشد.
   

روغن خام حاصل جهت کسب کیفیت لازم برای مصارف غذایی تصفیه می‌شود.

تصفیه شامل مراحل صمغ‌گیری، تصفیه‌ قلیایی، رنگ‌بری، زمستانه‌کردن و بی‌بو کردن است که در طی این مراحل، صمغ‌ها، فسفولپیدها، اسیدهای چرب آزاد، مواد رنگی، موم‌ها و… از روغن حذف شده و طعم و بوی روغن بهبود می‌یابد.

این روغن دارای بوی ملایمی بوده و هم از نقطه‌نظر تغذیه‌ای و هم از نظر کیفیت پخت عالی می‌باشد. روغن حاصل از جوانه ذرت از لحاظ اسید لینولئیک که یک اسید چرب ضروری است، غنی می‌باشد. روغن ذرت میزان کلسترول خون را کاهش می‌دهد. روغن ذرت غنی از فیتواسترول‌ها است.

این استرول گیاهی میزان جذب کلسترول را بیش از ۲۵ درصد کاهش داده، در نتیجه، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد. وجود اسیدهای چرب ضروری لینولئیک و آراشیدونیک در روغن ذرت در نقل و انتقال چربی‌ها در بدن و نیز کاهش ابتلا به بیماری‌های پوستی مانند آکنه و اگزما موثر است.

روغن ذرت دارای پایداری زیادی نسبت به اکسیداسیون بوده و برای مصارف مختلفی از جمله: پخت، سرخ کردن و روغن سالاد مناسب می‌باشد. نتایج حاصل از بررسی نحوه توزیع اسیدهای چرب نشان می‌دهد که در حدود ۹۸ درصد اسیدهای چرب غیراشباع در وضعیت بتا و اسیدهای چرب اشباع بیشتر در موقعیت آلفا تری‌گلیسرید قرار گرفته‌‌اند که این امر پایداری روغن را در برابر حرارت افزایش می‌دهد. از مصارف غیرغذایی روغن ذرت می‌توان به مصارف دارویی (به‌عنوان حامل ویتامین E و سایر ترکیبات دارویی در کپسول‌ها)، ساخت مواد شیمیایی و حشره‌کش‌ها، تولید لسیتین، تهیه رنگ و لاک، ترکیبات عایق، پوشش سطوح، صابون‌سازی، نساجی و… اشاره نمود.

از دیگر دلایل پایداری روغن ذرت در برابر اکسیداسیون، وجود مواد آنتی اکسیدان طبیعی در آن مانند اسید فرولیک و توکوفرول‌ها است. از نظر میزان توکوفرولها، روغن ذرت پس از روغن جوانه گندم در مقام دوم قرار دارد. روغن ذرت منبع خوبی از ویتامین E  بوده و ۲۰-۱۰ درصد این ویتامین را در هر وعده غذایی که معادل ۱۴ گرم است، تامین می‌نماید. همچنین روغن ذرت فاقد کروفیل می‌باشد. این رنگ‌دانه‌ها اکسیداسیون روغن را در خصوص نور تسریع می‌نمایند. حضور یوبی‌کینون (کوآنزیم Q) در روغن ذرت به میزان۲۰۰ ppM نیز در پایداری در برابر اکسیداسیون موثر می‌باشد. مدت ماندگار روغن ذرت ۱۲ الی ۲۴ ماه می‌باشد.